با توجه به این که این سایت در ارتباط با خودروی پراید و قطعات و انواع لوازم یدکی پراید میباشد و خودروی پراید تا قبل از سال ۱۳۸۳ از سیستم سوخت رسانی کارابراتوری بهره میبردند در این مقاله درباره نحوه عملکرد ، قطعات و لوازم یدکی سیستم های کاربراتور پراید صحبت کنیم ، چراکه همچنان پراید های کاربراتوری در خیابان های ایران وجود دارد و قطعات و لوازم یدکی پراید کاربراتوری همچنان استفاده میشوند .
کاربراتور نام یکی از قطعات موجود در اتومبیل است که وظیفه تامین سوخت مورد نیاز موتور در سیستمهای کاربراتوری را به عهده دارد به نحوی که در کلیه شرایط ، موتور با بهترین شرایط ممکن کار کند .
لازم به ذکر است که این قطعه هم اکنون دیگر در هیچ اتومبیلی استفاده نمیشود . امروزه اکثر خودرو ها از سیستم سوخت رسانی انژکتوری که توسط ECU ( مغز متفکر خودرو ) کنترل میشود و قطعه ای به نام انژکتور وظیفه ی اخطلات سوخت و هوا را به عهده دارد استفاده میکنند .
شما میتوانید در رابطه با بررسی و عملکرد وانواع لوازم یدکی سیستم انژکتور و نیز در ارتباط با معرفی سیستم کنترل و ECU خودرو در مقالات قبل مطالبی را مشاهده کنید .
از سال ۱۳۸۳ ساخت خودرو های سواری کاربراتوری تقریبا به حالت تعلیق در آمده است و شرکت ها تنها مجازند از سیستم های انژکتوری برای محصولات خود استفاده کنند . کاربراتور مهمترین قطعه در سیستم های سوخت رسانی کاربراتوری است . وظیفه ی اصلی کاربراتور تهیه مخلوط مناسبی از هوا و سوخت برای شرایط مختلف کار موتور می باشد .
وظایف کاربراتور پراید
موارد کلی
۱ – تهیه مخلوط صحیح هوا و سوخت برای شرایط مختلفکار موتور در زمانی بسیارکوتاه
۲ – مصرف کم سوخت در وضعیت کار عادی موتور
۳ – امکان تامین حداکثر قدرت در حالتبار کامل
۴ – روشن شدن موتور در هر درجه حرارت و کارکرد منظم آن در حالت دور آرام
۵ – پایداری تنظیم های انجام یافته بر روی کاربراتور برای یکمدت طولانی و امکان تنظیم ها با توجه به شرایط کاری موتور
۶ – سادگی ، قابلیت اطمینان و دوام
۷ – سهولت تعمیر و نگهداری
موارد اصلی
۱ – مخلوط کردن سوخت و هوا به نسبت ترکیبی مشخص که در هر کاربراتور به عنوان یک پارامتر اساسی تعیین می شود .
۲- توزیع سوخت پودر شده به میزان برابر بین سیلندرها
نحوه ی عملکرد پراید های کاربراتوری
درباره نحوه کارکرد کاربراتور باید گفت که : عامل اصلی کار کاربراتور ایجاد مکش ( خلاء ) در روی مجرای خروج سوخت ( ژیگلور ) می باشد . این کار توسط قسمتی از بدنه کاربراتور به نام ونتوری یا گلوگاه انجام می گیرد .
ونتوری در حقیقت مقطع کاهش بدنه کاربراتور می باشد . با باز شدن صفحه گاز هوا توسط سیلندر موتور مکیده شده و به داخل کاربراتور جریان می یابد . در هنگام عبور از ونتوری به علت کاهش مقطع عبور ، سرعت هوا افزایش یافته و فشار محفظه ونتوری کاهش می یابد و مکشی ایجاد می نماید که به مراتب از سایر مقاطع کاربراتور بیشتر است .
بنابراین چنانچه مجرای سوخت به این قسمت متصل شود ، سوخت مکیده شده و پس ازمخلوط شدن با هوا به داخل سیلندر وارد می شود .
بخش های مختلف کابراتور
محفظه ی گاز – محفظه ی ساسات – بدنه – محفظه راه انداز – پمپ شتابدهنده که ونتوری در کاربراتورهای یک مرحله ای یا ونتوری ها در انواع دو مرحله ای در بدنه اصلی جای می گیرند . صفحه گاز در محفظه ی گاز و صفحه ی ساسات در محفظه ی ساسات قرار دارند . محفظه ی راه انداز و پمپ شتابدهنده نیز در کاربراتورهای پیشرفته برای جبران بعضی کاستی های کاربراتور های اولیه طراحی و استفاده می شوند .
معایب عمده و ذاتی کاربراتور
با دقت در انجام کار کاربراتور می توان دید علی رغم تمام محاسنی که کاربراتور برای خودرو دارد چند عیب ذاتی بزرگ دارد که چشم پوشی از آنها امکان پذیر نیست از جمله :
۱-عدم تناسب میزان مخلوط شدن هوا و سوخت : این میزان ثابت نبوده و به دلیل چگالی نامتناسب این دوماده که یکی گازی و دیگری مایع است تنها در یکزاویه خاصاز دریچه کاربراتور این نسبت رعایت شده و در بقیه موارد این تناسب به هم می خورد .
۲ – کاربراتور شدیدا وابسته به شرایط محیط است : وابستگی شدید کاربراتور به شرایط محیط به خصوص دما و فشار باعث می شود که به جرات بتوان گفت هیچ خودرو کاربراتوری در حالت تنظیم کامل کار نمیکند .
زمانی که یک خودرو کاربراتوری را تنظیم می کنید نا خودآگاه این تنظیم را بگونه ای انجام خواهید داد که فقط و فقط خودرو در همان ساعت و همان مکان تنظیم باشد و به محض تغییر محل یا تغییر ساعت ، خودرو از تنظیم خارج می شود .
احتمالا شما در هنگام رانندگی از شهری مانند تهران به شهری دیگر مانند رشت این تغییر رفتار محسوس کاربراتور و بد روشن شدن و تنظیم نبودن خودرو را یا به طور کلی بد روشن شدن خودروهای کاربراتوری در هنگام زمستان و یا صبح زود تجربه کرده اید .
۳ – عدم توزیع یکسان سوخت به سیلندرها : از آنجایی که کاربراتور وظیفه انتقال یک سیال را به سیلندرها به عهده دارد . این انتقال بدون هیچ دخالتی انجام می شود , طبیعی است که به سیلندرهایی که به کاربراتور نزدیکترند سوخت بیشتری منتقل شده و بازده آنها بیش از سیلندرهای دورتر به کاربراتور می باشد . این موضوع باعث ایجاد یک نوع عدم بالانسینگ موتور می شود که در صورت استفاده از کاربراتور اجتناب ناپذیر است .
۴ – خفه کردن کاربراتور : این مشکل در کلیه کاربراتورهایی که واحد پمپ شتابدهنده دارند دیده می شود که در زمان خاموشی موتور با چند بار فشردن پدال مقداری سوخت وارد سیلندر می شود و کاربراتور فلوت میکند . در حالی که این موضوع در خودروهای انژکتوری اصلا مصداق ندارد .
۵ – پدیده قفل گازی : این پدیده پساز خاموش کردن موتور رخ می دهد . وقتی که موتور و متعاقب آن پمپ بنزین خاموش می شود بنزینی که در لوله ها و کاربراتور موجود است بر اثر از دست دادن حرکت خود و نیزهمنشینی با گرمای موتور بخار شده و باعث دیر روشن شدن خودروهای کاربراتوری پس از چند لحظه خاموش شدن می شوند .
این پدیده در خودروهای انژکتوری نیز اتفاق می افتد اما بلافاصله پس از باز کردن سوئیچ با کارکرد پمپ بنزین قبل از روشن شدن موتور این موضوع منتفی می شود .
۶ – وابسته بودن به نوع بنزین : اصولا یکی از پارامترهای کیفی بنزین عدد اکتان است . این عدد بدون واحد در واقع معیاری است که به نوعی می تواند به ما نشان دهد که تا چه حد می توانیم بنزین را تحت فشار قرار دهیم بدون آنکه بنزین دچار خودسوزی و انفجار شود .
هر چه عدد مزبور به عدد ۱۰۰ نزدیکتر باشد کیفیت بنزین مصرفی به اصطلاح بهتر خواهد بود . طبیعتا در لحظه تنظیم موتور این کار با استفاده از بنزین مشخصی صورت می گیرد . حال اگر نوع بنزین و در نتیجه عدد اکتان آن تغییر کند نیازمند تنظیم جدیدی خواهیم بود . اکثر کسانی که از بنزین معمولی در خودرو کاربراتوری خود استفاده می کنند پس از استفاده از بنزین سوپر شاهد این تفاوت کارکرد موتور می شوند .
۷ – تنظیمات زیاد و پیچیدگی زیاد مکانیکی : موجب می شود که تعمیر کاران اغلب به دلیل عدم آگاهی از تنظیمات دقیق و یا عدم استفاده از ابزار های مخصوص لازم نسبت به تنظیم همه جانبه آن غفلت ورزیده و این باعث میشود که علاوه برآن ، باعث خرابی های زودرس نیز بشود .
انواع لوازم یدکی کاربراتور پراید
در آخر به معرفی و شرح انواع قطعات و لوازم یدکی مربوط به کاربراتور پراید و سیستم های وابسته به آن میپردازیم :
خار سیم گاز ، رابط منیفول ، حباب گیر کاربراتور پراید ، شیلنگ در سوپاپ کاربراتور ، شیلنگ بخاری کاربراتور ، دوراهی منیفول فلزی بدون رزوه کاربراتوری ، فنر گاز داخل موتور ، سوکت رله فن کاربراتور ، چکش برق قدیم ، وکیوم دلکو کاربراتور ، وکیوم ساسات ، واشر دریچه گاز .
در این مقاله در راستای معرفی سایر اجزای خودرو پراید به بررسی پراید های کاربراتوری پرداختیم . در مباحث دیگر به معرفی انواع دسته بندی کابرتور های مختلف خواهیم پرداخت . در صورتی که مایل باشید میتوانید در وبلاگ سایت ما مطالبی در رابطه با انواع سیستم های مختلف خودرو و اجزای هر کدام مطالبی را مطالعه کنید و بر اطلاعات عمومی و دانستنیهای خودروی خود بیافزایید .
به علاوه در صورت تمایل میتوانید در بخش اخبار سایت ما بروز ترین لیست قیمت انواع لوازم یدکی سایپا و پراید را مشاهده و چنانچه مایل باشید با مراجعه به فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی پراید حمزه ما اقدام به خرید انواع لوازم یدکی پراید و سایپا نمایید .