قطعا نمیتوان یک خودرو را بدون بخشی که تکیه گاه سیستم های مختلف سایر اجزا خودرو باشد ساخت . همه ی این بخش های مختلف خودرو میبایست بر روی قسمتی ثابت شوند . این قسمت که وظیفه ی ایجاد تکیه گاه و ثابت نگه داستن بخش های مختلف را دارد همان شاسی خودرو میباشد . در این مبحث به معرفی عملکرد شاسی خودرو و انواع و لوازم یدکی آن میپردازیم .
شاسی خودرو چیست و چگونه عمل میکند !
میتوان گفت که هر خودرو از سه بخش کلی تشکیل شده است: ۱- شاسی ۲ -موتور ۳- بدنه .
شاسی ، سازه ای است که به عنوان پایه و نگهدارنده برای سایر قسمت های خودرو میباشد و قسمت های مختلف خودرو را به هم ارتباط میدهد .
شاسی در اصل یک چهار ضلعی است که سارختار آن معمولا به این صورت است که دو تیرآهن فولادی و تو خالی که از ابتدا تا انتهای خودرو در سمت چپ و سمت راست در زیر اطاق کشیده شده است که برحسب نوع اتومبیل موازی هم با طول معینی قرار گرفته و قطعه ای آهنی که از دو طرف به هم وصل می کند رام نامیده میشود .
شاسی خودرو ها اکثرا به صورت یکپارچه با اطاق طراحی میشوند. .شاسی محل نصب گیربکس و محورهای عقب و جلو بوده و با سوار کردن قطعات آهن به شکلهای مختلف محل نصب مطمئنی را برای فنرهای سیستم تعلیق ، رادیاتور و سیستم خنک کننده ، سیستم هدایت و کنترل ، سیستم ترمز ، رکاب نگهدارنده موتور و باک بنزین به وجود می آورد .
معمولاً در جلو و عقب شاسی قلابهائی را برای کشیدن و کشیده شدن در نظر می گیرند . سیستم هایی ک نام بردیم ، مستقیما بر روی شاسی توسط پیچ های مخصوص متصل میشوند و سایر قطعات و سیستم ها به طور غیرمستقیم به شاسی متصل میشوند .
برای نگهداری موتور و محور چرخها از تیرهای عرضی استفاده میشود. موتور خودرو به سه یا چهار نقطه از شاسی اتصال دارد. برای آن که ارتعاشات ناشی از لرزش موتور مستقیماً به شاسی منتقل نشود ، از لاستیکهای دسته موتور در محل اتصال موتور، استفاده میشود.
برای جلو گیری از انتقال ارتعاشات شاسی به بدنه از لاستیکها یا کمک فنرهای ظریف استفاده میشود. اجزای ثابتی که روی شاسی متصل میشوند : کف ، ستونها ، دیوارهای صندوق عقب ، دیواره جلوی موتور نیز هستند .
شاسی خودرو بیشترین وزن و تنش را نسبت به سایر قسمت ها تحمل میکند پس باید بسیار مقاوم و در عین حال سبک باشد و حجم زیادی را اشغال نکند . علاوه بر این که سیستم تعلیق ، اثر نامطلوب ناهمواری های جاده و ضربات ناشی از آن را خنثی میکند ، شاسی نیز به نوعی از انتقال تنش های جاده و لرزش و صدای موتور و دیگر قسمت های خودرو جلوگیری میکند .
نقاط خاص و مشخصی از شاسی طوری طراحی میشوند تا توانایی تغییر فرم در موارد لزوم را داشته باشند تا بتوانند ضربات حاصل را جذب کنند ولی قسمت های خاص و حیاتی شاسی باید کاملا مستحکم باشند و به منظور مسائل ایمنی ، به هیچ وجه تغییر فرم ندهند .
چون شاسی محل اتصال سیستم هایی مانند موتور ، دیفرانسیل ، گبربکس و یا سیستم های بسیاری مانند سیستم انتقال قدرت ، سیستم ترمز ، سیستمدخنک کننده و… میباشد که هر کدام این سیستم ها گرمای بسیار زیادی تولید میکنند ، لازم است تا از جنسی باشد که تحمل حرارت بسیار بالای حاصل از موتور و سایر بخش ها را داشته باشد .
شاسی باید در برابر تاثیرات شیمیایی حاصل از موادی که بنا به دلایل مختلف از قسمت های مختلف خودرو نشت میکند مقاوم باشد وچون در مجاورت سطح جاده قرار گرفته است باید در برابر ضربات احتمالی ناشی از ناهمواری های جاده مقاوم باشد و در اثر تماس با هوا و مایعات جاده ، تخریب نشود .
در صورت تخریب یا تغییر فرم شاسی ، باید بتوان آن را به راحتی تعمیر کرد و دوباره خصوصیات اولیه شاسی را بازیابی کرد. شاسی معمولا در عقب کمی بالاتر امده و این به خاطر ایجاد فضای بیشتر برای فنر های سیستم تعلیق است و در قسمت جلو کمی باریک تر ساخته می شود و این برای بهتر فرمان دادن می باشد .
شکل کلی شاسی به نحوه اتصال سیستم تعلیق به شاسی ، مکانهای عبور محور چرخها وسیستم انتقال قدرت فاصله میان چرخهای جلو و عقب (بر پایه معیار پایداری جهتی خودرو) وابسته است.
انواع شاسی خودرو
میتوان گفت که شاسی به فرم های مختلف به اسکلت اصلی و بدنه خودرو متصل میشود که به تبع این قضیه سه نوع شاسی از نظر فرم اتصال داریم که شاسی سه بخشی ، شاسی دوبخشی و شاسی یکپارچه هستند .
به طور کلی دو نوع شاسی وجود دارد ۱-شاسی مستقل ۲-شاسی نیمه مستقل که هرکدام معایب و مزایای خاص خود را دارند که در مقالات بعدی مختصرا توضیح داده میشوند.
از نظر فرم و شکل شاسی باید گفت که چهار نوع شاسی داریم : ۱- شاسی نردبانی ۲-شاسی مرکزی ۳-شاسی ضربدری ۴- شاسی محیطی … سایر فرم های شاسی یا متعلق به چهار مجموعه ذکر شده میباشد ، یا ترکیبی از از چهار مجموعه .
برخی از انواع لوازم یدکی بکار رفته در شاسی خودرو
پیچ هایی که اجزای مختلف را روی ساسی متصل میکنند عبارت اند از :پیچ رام بند ، پیچ زاپاس بند ، پیچ زبانه روی ستون ، پیچ دیاق دسته موتور ، پیچ رام تپل ، پیچ بست اگزوز …از دیگر لوازم یدکی مرتبط با شاسی : فنر منبع اگزوز عقب ، دیاق دسته موتور ، دسته موتور ، لاستیک آبگیر کف متوسط ، لاستیک رام خورشیدی ، لرزه گیر رادیاتور کولر بزرگ ، لاستیک پایین رادیاتور آب ، منجید اگزوز گرد ، آب گیر کف کوچک ، لاستیک رام ساده ، منجید اگزوز لزی ، پایه دسته موتور ، واشر فلزی پیچ دسته موتور ، واشر لاستیکی پیچ رادیاتور به شاسی و…
در این بخش سعی کردیم تا در حیطه ی معرفی انواع لوازم یدکی پراید و سایپا و نیز سیستم های مختلف خودرو در رابطه با معرفی عملکرد شاسی خودرو و انواع و لوازم یدکی آن بحث کنیم . همچنین میتوانید برای خرید اقسام لوازم یدکی سایپا و پراید از فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی ما دیدن کنید . برای اطلاع از سایر اجزای خودرو پراید به خود سایت فروشگاه لوازم یدکی پراید حمزه را دنبال کنید .