برای آنکه سوخت خودروی شما در محفظه احتراق شروع به واکنش کرده و انرژی لازم برای پایین راندن پیستون را تولید کند نیاز است تا در موتور خودرو یک سیستم برقی باعت این احتراق شود این سیستم همان سیستم جرقه زنی خودرو میباشد . در این مقاله ما قصد داریم تا شما را با چگونگی عملکرد سیستم جرقه زنی و اجزا و لوازم یدکی آن آشنا کنیم .
چگونگی عملکرد سیستم جرقه زنی موتور
بنزین موجود در باک خودرو توسط پمپ بنزین و به وسیله یک شیلنگ لاستیکی به انژکتور خودرو انتقال داده میشود . سپس انژکتور سوخت را به صورت پودر درمی آورد . سپس این سوخت با هوای تامین شده توسط سیستم هوارسانی خودرو ترکیب میشود و به درون محفظه سیلندر انتقال داده میشود .
مخلوط گاز و سوخت حاصل از این ترکیب توسط پیستون تا بیشترین حد ممکن فشرده میشود . حال فقط نیازمند یک جرقه میباشد تا عمل احتراق درون موتور صورت بگیرد و نیروی حاصل از آن توسط سیستم کلاچ و گیربکس و در نهایت توسط دیفرانسیل به چرخ های خودرو منتقل شود و در آن ها حرکت ایجاد کند .
جرقه موردنیاز برای احتراق باید دارای ولتاژ کافی باشد و داری زمان بندی ریتمیک متغیر باشد . مطلوب است که جرقه در لحظه ای که مخلوط گاز درون سیلندر تحت بیشترین فشار است تولید شود .
مسئله دیگر این است که موتور هر خودرو بیش از یک سیلندر دارد که در یک لحظه ، هرکدام در مراحل مختلفی از احتراق هستند ( مثلا درباره سیلندر های موتور های چهارسیلندر با آرایش خطی مثل موتور پراید ؛ هنگامی که در مرحله ی نخست مخلوط از طریق سوپاپ وارد سیلندر اول میشود ، به ترتیب سه سیلندر دیگر در مراحل : تراکم ، احتراق و خروچ دود از سوپاپ دود و منیفول دود میباشند) .
با تغییر دور موتور خودرو ، باید سرعت ریتم جرقه ها تغییر کند تا بیشترین بازده از عمل احتراق دریافت شود و با احتراق ناقص ، آلاینده های بیشتری تولید نشود . پس موتور خودرو نیازمند سیستمی است که علاوه بر تایمینگ جرقه های تک تک سیلندر ها ، تایمینگ ترتیب مراحل احتراق آن ها را نیز تنظیم کند و در هنگام دور موتور های مختلف ، سرعت ریتم این جرقه ها را بتواند به طور مختلفی ایجاد کند .
اجزای مختلف سیستم جرقه زنی خودرو
۱- باتری خودرو
به عنوان منبع تامین نیروی الکتریسیته لازم جهت جرقه زدن میباشد .
۲- شمع
از جمله قطعات و لوازم یدکی سر سیلندر خودرو نصب میشود . وظیفه آن ایجاد جرقه مورد نیاز برای احتراق است . این قطعه ، جریان الکتریسیته را از میان یک فاصله ( دهانه شمع ) عبور داده و به این صورت جرقه ایجاد میکند . ولتاژ شمع باید خوب باشد ( حدود چهل هزار تا صد هزار ولت) تا جرقه تولید شود .
علاوه بر این باید یک مسیر عایق برای عبور این ولتاژ بالا به سمت پایین الکترود داشته باشد ، تا از یک فاصله ( دهانه شمع ) بتواند بجهد و به سمت بدنه موتور ( الکترود اتصال به زمین ) هدایت شود . همچنین شمع باید گرمای زیاد و فشار داخل سیلندر را تحمل کند و باید طوری طراحی شود که رسوبات حاصل از افزودنی های سوخت روی آن جمع نشود .
۳- کویل
دانستیم که شمع برای ایجاد جرقه به ولتاژ بسیار بالایی احتیاج دارد که با تری خودرو به تنهایی قادر به تامین آن نیست ( ولتاژ خروجی باتری ۱۲ ولت است ) . کویل با ساختار و مکانیزمی که دارد جریان ۱۲ ولتی باتری را به ۴۰ الی ۱۰۰ هزار ولت تبدیل میکند .
ساختار کویل تقریبا شبیه به ساختار یک آهنربای الکتریکی است و جریان برق را القا میکند . این قطعه از دو سیم پیچ تشکیل شده است . به فرمی که سیم پیچ اول به دور سیم پیچ ثانویه پیچیده شده است .
سیم پیچ ثانویه به طور معمولی دارای صد ها دور بیشتر از سیم پیچ اولیه است . میدان مغناطیسی سیم پیچ اولیه به سرعت فرو می پاشد . سیم پیچ ثانویه توسط یک میدان مغناطیسی قوی و متغیر احاطه می شود . این میدان جریانی در کویل القا می کند . در نهایت یک جریان با ولتاژ بسیار بالا (بیش از ۱۰۰۰۰۰ ولت ) به دلیل شمار زیاد دور های سیم پیچ ثانویه ایجاد می شود . سیم پیچ ثانویه از طریق وایر دلکو را با این ولتاژ تغذیه می کند .
۴- دلکو
قطعه ای است که قبل از کویل قرار میگیرد و وظایف مختلفی دارد . یکی از این وظایف ، توزیع صحیح ولتاژ بالای کویل به سیلندر است . این کار توسط یک درپوش و چکش برقی انجام می شود .
کویل به چکش برقی متصل شده است که در داخل درپوش می چرخد . چکش برقی بر روی کنتاکتها می چرخد . هر سیلندر یک کنتاکت دارد . نوک چکش برقی با عبور از هر کنتاکت یک پالس با ولتاژ بالا از کویل را به کنتاکت می دهد . پالس های جرقه از میان یک فاصله کوچک بین چکش برقی و کنتاکت عبور می کنند (بدون تماس به هم ) و سپس توسط وایر به شمع مخصوص هر سیلندر می رسند .
۵- وایر شمع (کابل برق خودرو )
جریان الکتریکی ریتمیک تولید شده توسط دلکو باید بدون نوسانات قوی الکتریکی و پارازیت به شمع ها برسد . برای این منظور نیازمند یک کابل با کیفیت و مقاومت بالا هستیم . وایر های شمع از قطعات پر استحلاک سیستم برق خودرو هستند .
برخی لوازم یدکی و متعلقات جانبی سیستم جرقه زنی موتور خودرو
برخی از لوازم برقی و متعلقاات جانبی این سیستم عبارتند از: خار وایر دوشاخ ، سرباطری ، وایر شمع ، دلکو ، کویل ، باطری
در این مقاله مطالبی در رابطه با نحوه ی عملکرد و اجزای سیستم جرقه زنی خودرو نیز برخی از لوازم یدکی آن خواندید . انی سیستم یکی از بخش های سیستم برقی خودرو میباشد چنانچه مایلید تا مطالب دیگری دراین رابطه بخوانید یا میخواهید تا در مورد انواع لوازم یدکی پراید و سایپا مطالبی را مطالعه کنید میتوانید وبلاگ سایت فروشگاه لوازم یدکی حمزه را دنبال کنید .
همچنین اگر مایل به خرید انواع لوازم یدکی سایپا و یا پراید هستید به شما پیشنهاد میکنیم تا از فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی سایت ما دیدن کنید .