در مباحث قبل تاریخچه ی ورود پراید را بررسی کردیم و وعده ی بررسی انواع آن را به شما دادیم .از زمان ورود پراید به خط تولید سایپا در قطعات و لوازم یدکی پراید تغییراتی که انتظار میرفت صورت نگرفت و علی رغم شرکت کره ای کیا موتورز که سال به سال روند کیفیت این خودرو را بهبود بخشید و تولید آن را با پلت فرم های جدیدی مثل ریو ادامه داد .
شرکت سایپا تنها در این سال ها نام های Saba , nasim , morvarid را عوض کرد ، مقداری بدنه خودرو را تقویت کرد و چراغ های جلو و عقب را تغییر داد و تغییرات جزئی روی ابعاد آن اعمال کرد . البته ناگفته نماند که اضافه کردن سیستم ایربگ ، abs ، فرمان هیدرولیک از تغییرات فنی خوب این شرکت بود . دیگر تغییرات هم در حد ظاهر خودرو بوده مانند عوض کردن ظاهر خودرو و کفپوش ها و….که لازم به ذکر است جنس قطعات و لوازم یدکی پراید هر سال رو به کاهش است .
اگر دیده باشید در مدل های وارداتی ، کفپوش های ضخیم تر ، داشبورد با کیفیت تر ، لاستیک های کره ای که رفته رفته لاستیک های چینی جایگزین آنها شد و موارید از این قبیل .
قیمت قطعات و لوازم یدکی پراید همچنین انواع آن در طول این سال ها دستخوش تغییرات غیرمنطقی زیادی بوده . تشریح بحث اقتصادی و اینکه تولید خودرو در کشور ما انحصاری است نه رقابتی و….از بحث ما خارج است.
شرکت سابپا از سال ۱۳۹۰ پراید را بر اساس پلتفرم X100 (ینی پراید های تقویت شده به لحاظ فنی و بدنه) در ۴ مدل اصلی ۱۴۱ ، ۱۳۱ ، ۱۳۲ و ۱۱۱ و در ۵ تیپ ST ، SL ، EX ، SX و LX عرضه میکند . به نظر عده ای میتوان گفت سایپا ۲۰ مدل پراید را عرضه بازار میکرد .
اگر به نگاه نقد و بررسی دیده شود مشخص میشود که آنچنان هم تفاوت خاصی ایجاد نشده است . موتورهای همه ۱٫۳ لیتری با ۶۳ اسب بخار قدرت است . تنها ابعاد و اندکی طراحی داخلی تفاوت کرده است . اما تفاوت در چراغها و جلوی پنجره را نباید جزو تغییرات عمده در قطعات و لوازم یدکی پراید دانست .
پس از الزامی شدن نصب ترمز ABS ، تولید تیپ های St و lx که فاقد ابن سیستم بودند ، از سال ۱۳۹۱ متوقف شد .
در ادامه برنامه ایمنسازی خودروهای داخلی براساس مصوبه هیأت دولت ، پلیس راهنمایی و رانندگی از آغاز سال ۱۳۹۲ خودروسازان را ملزم به نصب یک ایربگ (کیسه هوا) بر روی خودروهای تولیدی کرد .
بر این اساس تولید تیپهای SL و SX که فاقد ایربگ بودند نیز متوقف شد و حتی پرایدهای بدون ایربگی که موعد تحویلشان خرداد ۹۲ بود هم با پلاک ۹۱ به مشتریان تحویل داده شد و پلاک ۹۲ فقط بر روی تیپ EX که دارای ایربگ راننده بود ، نصب شد . پلیس راهنمایی و رانندگی همچنین اعلام کرد که خودروهای تکایربگ و یورو۲ را نیز فقط تا پایان سال ۱۳۹۲ شمارهگذاری خواهد کرد . از این رو سایپا برای تنوعبخشی به مدلهای پراید و مدیریت قیمت تمامشده بر اساس قدرت خرید مشتریان ، تولید موقت تیپ LE را تا پایان سال ۹۲ در برنامه قرار داد که دارای ترمز ABS و یک ایربگ است، اما فرمان هیدرولیک ندارد .
سایپا همچنین در سال ۱۳۹۲ تولید پراید در تیپ SE را گسترش داد . این مدل علاوه بر ترمز ABS و ایربگ راننده ، مجهز به ایربگ سرنشین ، فرمان هیدرولیک و جعبه فرمان تقویتشده و دارای کاتالیست و استاندارد آلایندگی یورو۴ است و در حال حاضر بالاترین تیپ پراید در همه مدلهای آن محسوب میشود .
اما در سال ۹۳ علاوه بر تولید تیپ SE ، شاهد تولید یک تیپ دیگر نیز خواهیم بود . تیپ TL با قیمت کمتر که آن هم دو ایربگ و استاندارد آلایندگی یورو۴ را دارد ، فاقد فرمان هیدرولیک است .
بر این اساس از سال ۹۳ هر ۴ مدل خودروی پراید یعنی ۱۴۱ ، ۱۳۱ ، ۱۳۲ و ۱۱۱ در دو مدل TL و SE عرضه شد . مهمترین تفاوت آنها در برخورداری از فرمان هیدرولیک و جعبهفرمان متناسب با آن است .
حالا جالب است بدانید تولید پراید با ویژگی هایی که ما در ایران آن را می شناسیم تا سال ۲۰۰۰ در کره و توسط کیاموتورز ادامه داشت تا اینکه کیا ، ریو را برای رقابت با فورد فوکوس و فولکس گولف به بازار عرضه کرد.
ویژگی پراید های اولیه هم این بود که از یک موتور ۱۱۰۰ تا ۱۳۰۰ سی سی کاربوراتی بهره می بردند تا اینکه در راستای استانداردهای اروپا به انژکتوری تغییر یافتند.
سال ۲۰۰۵ ، انقلاب جدی در موتورهای کیا رخ داد به گونه ای که موتور این خودرو به ۱۴۰۰ سی سی تغییر یافت . سیستم دنده آن اتومات شد و قیمت آن هم به بالای ۱۱ هزار دلار رسید . در سال ۲۰۰۶ ، باز هم تغییرات ادامه یافت تا اینکه موتور ۱۵۰۰ سی سی آن هم به بازار آمد . نوع سوخت آن به دیزل تغییر یافت اما قیمت آن همان مقدار که بود باقی ماند .
این خودرو در سال های بعد هم از تغییرات مصون نماند . کیا تغییرات جدی روی این خودرو اعمال کرد . در مدل های بعدی موتور این خودرو با ظرفیت ۱۴۰۰ سی سی عرضه شدند.
در سال ۲۰۱۰ باز هم تغییرات کاربردی در طراحی قطعات و لوازم یدکی پراید و همچنین کارایی های آن از سوی شرکت کره ای اعمال شد . موتور آن ۱۶۰۰ سی سی شد و سوخت آن هم در دو نوع بنزینی و دیزلی قابل انتخاب بود .
تغییرات در سال های بعد هم ادامه یافت اما این تغییرات آنگونه خودروی پراید را متفاوت تر از نمونه ی اولیه کرد که شاید کمتر کسی باور کند . این پراید همان پرایدی است که ما امروز در جاده های کشور می شناسیم اما مسوولان کیا هیچ ادعایی در خصوص نام این خودرو ندارند . با این وجود خودروسازان داخلی اصرار دارند آنچه را که خود آنها نتوانسته اند تغییر دهند، خریداران تغییر دهند .
در داخل کشور تا سال های اخیر ، و البته آنگونه که پیداست ، بنابر فشار بسیاری از نهادها برای ارتقای استانداردها ، تغییراتی در قطعات و لوازم یدکی پراید ایجاد نشد . شرکت سایپا سپس رو به طراحی پروژه ای آورد تا بلکه بتواند از بار فشارها بر کیفیت این خودرو کم کند . نتیجه اگرچه مثبت بود و پراید اصلی تغییراتی به خود دید اما نه ظاهر و نه داخل خودرو تفاوت بارزی که بتوان نمونه آن را در آنچه شرکت کره ای صورت داده بود روی آن اعمال نکرد .
بر این اساس موتور خودرو و قطعات و لوازم یدکی پراید تغییر نکرده است و طراحی آن همچنان ثابت است . حتی عکس هایی که از مدل سایپا ۱۱۱ گرفته شده است اکثرا از پشت این خودرو است . دلیل آن این است که تنها مدل درب هاچ بک آن تغییر کرده بود و داخل خودرو تفاوتی با مدل های دیگر نکرده است.
در این جلسه اقسام ، قطعات و لوازم یدکی پراید را مورد بررسی قرار دادیم . اما اگر بخواهید هر نوع را به صورت اختصاصی بررسی کنید شما را به مطالعه ی مقالات دیگر دعوت میکنیم . دراین رابطه برای مثال میتوانید مقاله بررسی پراید سایپا ۱۳۲ و قطعات و لوازم یدکی آن را مطلاعه کنید . همچنین برای بررسی اقسام دیگر آن شما را به سایت خود دعوت میکنیم .
شما مغازه هم دارین؟
سلام . بله شما میتونید ادرس فروشگاه و شماره تلفن های رو از بخش پایین صفحه ی اصلی پیدا کنید .