در مباحث قبل در راستای معرفی اقسام پراید مشخصات سایپا ۱۳۱ و سایپا 132 قطعات و لوازم یدکی آنها را بررسی و مورد نقد قرار دادیم . در این مقاله قصد داریم تا خصوصیات سایپا ۱۱۱ و قطعات و لوازم یدکی آنرا به شما معرفی کنیم . با ما همراه باشید .
در سال ۱۳۸۶سایپا تصمیم به طراحی خودروی سایپا ۱۳۲ بر روی همان پلتفرم قدیمی پراید (پلتفرم x100) گرفت که طراحی مدل هاچ بک آن نیز هم سو با همین طراحی بود . مدل هاچ بک این خودرو سایپا ۱۱۱نامگذاری شده است . طی پروژه x100 تولید پراید هاچ بک قدیمی که با نام پراید nasim تولید میشد ، متوقف گشت و به جای آن سایپا ۱۱۱ طراحی و تولید شد.
ابتدا در رابطه با خصوصیات سایپا ۱۱۱ و قطعات و لوازم یدکی آن باید گفت پس از طراحی سایپا ۱۳۲ مدل هاچ بک آن که همان سایپا ۱۱۱ باشد زیر تیغ طراحان سایپا رفته است . چراغ های جلو با ابعاد سابق بوده ولی یک قوس گرد به خط پایین چراغ ها اضافه شده است و این تغییر باعث شد که سپر جلو این خودرو دوباره طراحی شود تا جوابگوی تغییران چراغ ها باشد .
جلو پنجره نیز تغییر کرد . سپرهای این خودرو و مدل سدان آن در طراحی جدید ، کاملا متفاوت با سایر مدل های پراید طراحی شده . جالب است بدانید تنها این دو خودرو (۱۱۱ و ۱۳۲) هستند که با سپر رنگ شده به صورت یکپارچه با بدنه خودرو تولید میشوند ، همانطور که در گذشته این ویژگی در انحصار پراید ۱۴۱ بود .
چراغ های راهنما از روی سپر جلو به داخل چراغ های جلو انتقال یافته اند . جای خالی این چراغها روی سپر میتواند با مه شکن های سفارشی یا دیگر چراغ های اسپرت و لیزری پر شود .
برای طراحی این خودرو از روی پراید ۱۳۲ به صورتی که یک خودروی هاچبک باشد،طراحان تغییرات زیادی در قسمت عقبی ماشین ایجاد کردند . این تغییرات هم از نظر ظاهری و هم از نظر فنی اعمال شدند .
از جمله خصوصیات ظاهری سایپا ۱۱۱ و قطعات و لوازم یدکی آن میتوان به تغییر فرم داخلی و خارجی چراغ های عقب اشاره کرد . همچنین روی سپر عقب ، چراغ خطر نسب شده و چراغ ترمز سوم به صورت خطی درآمده است که بالای شیشه عقب قرار دارد . خود شیشه عقب از نظر ابعاد بزرگتر شده و دو خمیدگی به قسمت های پایین آن اضافه شده است .
قوس ها و خط های روی سپر های جلو و عقب نیز تغییر کرده و در دوطرف ماشین زه های جدید چسبانده شده است . تغییرات داخلی این خودرو همانند سایپا ۱۳۲ بوده و آپشن ها نیز به همان صورت است ، با این تفاوت که مدل ۱۱۱ دکمه برف پاک کن عقب نیز دارد . میتوان گفت که برخی تغییرات داخل کابین به شرح زیر است:
– تغییر فرم ظاهری داشبورد که البته کارایی آن پایین تر آمده ، زیرا فضای زیادی روی داشبورد وجود ندارد که بتوان روی آن چیزی مثل گوشی و …گذاشت . – بهبود برآمدگی جای ایربگ شاگرد روی داشبورد . – اضافه کردن کنسول زیبا تر از سابق . – تودوزی روی صندلی ها . – جنس قاب های روی در ها و نمد روی سقف . – دستگیره ها و تمامی ادوات روی درها . – تغییر غربیلک فرمان به علت وجود ایربگ در داخل آن . – آمپرهای پشت فرمان ظاهری متفاوت پیدا کرده و نورپردازی آن بهتر شده است . – و …
درباره تغییرات فنی و ایمنی در سایپا ۱۱۱ و قطعات و لوازم یدکی این خودرو باید گفت که در راستای قوانیین جدید نیروی انتظامی و تغییرات پروژه x100 ، این خودرو مجهز به سیستم ABS و ایربگ برای هردو سرنشین جلو شد .
X100 بر اساس ارتقاء سطح ایمنی در حوزه تصادفات در قسمتهای جلو و عقب و قسمت های جانبی خودرو و همچنین ارتقا استاندراد سیستم روشنائی خودرو و تزئنات داخلی متمرکز و عرضه شده است .
بر این اساس بدنه خودرو در نواحی کفی ، ستونهای جانبی ، رکابها ، ریلهای سقفی و کفی ، درهای جانبی و ناحیه جلوی پای راننده تقویت شده اند و در ضربات ناشی از تصادفات بسیار ایمن تر از گذشته عمل می کند که باعث شد سایپا۱۱۱به استاندارد های جعانی نزدیکتر شود .
X100 محصولی است که توانسته علاوه بر اخذ استانداردهای ۵۱ گانه اروپا ، تائیدیه استاندارد تصادفات از مراکز معتبر اروپائی را نیز اخذ نماید و با مقاوم سازی و استحکام در نقاط اصلی آن در کنار اقتصادی بودن ، خودرویئ ایمن برای مصرف کنندگان محسوب شود.
تقویت و اضافه کردن قطعاتی به بدنه و اسکلت خودرو که به منظور افزایش مقاومت و ایمنی صورت گرفت ، باعث شد که خودرو سنگین تر شود و چسبندگی بیشتری به کف جاده داشته باشد . این امر باعث افزایش کنترل خودرو در سرعت های بالا و سر پیچ ها میشود . افت شتابی که این افزایش وزن به وجود آورد با موتور های m13 یورو ۴ و HP+ جبران شد و حتی بهتر از نمونه های سابق خود را نشان میدهد .
تغییرات در وزن و موتور خودرو و نیز تغییرات آیرودینامیکی خودرو و تغییر در قطعات و لوازم یدکی آن باعث شد که مصرف سوخت سایپا ۱۱۱ بیش از مدل های سدان و مدل های سابق باشد .
در آزمایشات انجام شده نیز خلاف عددی که در کاتالوگ خودرو ذکر شده (۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر شهری) دیده شد و حتی این اعداد به مرز ۱۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر شهری نیز رسیدند . حتی در مصرف ترکیبی و جاده ای نیز شاهد مصرفی بیش از مصرف ذکر شده در کاتالوگ بودیم که این یکی از نقاط ضعف این خودرو بود . این افزایش مصرف با تعویض لوازم یدکی و تعمیرکار حرفه ای نیز قابل اصلاح نیست .
حجم باک این خودرو به ۴۰ لیتر ارتقا یافته است ، یعنی ۳ لیتر افزایش نسبت به مدل های سابق .
از مشخصات سایپا ۱۱۱ و قطعات و لوازم یدکی آن میتوان گفت این خودرو دارای موتور ۱۳۲۳ سی سی میباشد که با چهار سیلندر با آرایش خطی مستقیم ،۶۳ اسب بخار و در موتور های hp+ تا ۶۸ اسب بخار قدرت دارد .
سیستم دیفرانسیل خودرو به صورت fwd (محور حرکتی در چرخ های جلو) بوده و سیستم ترمز ABS فقط در چرخ های جلو وجود داشته .
همچنین دارای سیستم کمکی ترمز ebd برای چرخ ها میباشد که جفت ترمز های جلو به صورت دیسکی و ترمز های عقب کاسه ای میباشند .
عده ای از خریدارن این خودرو به ضعف سیستم ترمز در هنگام بارندگی و خیس بودن جاده اشاره میکنند . لازم به ذکر است این ضعف که در موارد قابل توجهی از تولیدات دیده میشود و منحصر به سایپا ۱۱۱ نیست و همه ی مدل های پراید دارای این ضعف هستند.
همانند تمامی پراید های سری x100 ، سایپا ۱۱۱ نیز در مدل های:SE (دوایربگ،abs،هیدرولیک) ، EX(تک ایربگ،هیدرولیک) ، abs) LE،تک ایربگ) ، abs) TL،دو ایربگ) ، abs) SX،هیدرولیک) ، abs) SL،اabs) تولید میشد که در حال حاضر مدل های se و tl در خط تولید سایپا ،تولید میشوند.
این خودرو به دلیل هاچ بک بودن و ظاهرش که آن را با سایر پراید ها متمایز میکند ، مورد پسند جوانان قرار گرفته است . طوری که تقاضای زیاد برای خرید این خودرو ، باعث کمبود آن شده است .
در ای مدل صندلی های عقب خم میشوند و فضای بیشتری برای آنان که صندوق عقب بزرگتری میخواهند ایجاد میکند . قسمت سرنشینان عقب ، مانند بقیه خودرو های هاچ بک کوچک و تنگ نیست و فضای خوبی دارد .
شتاب خوب این خودرو باعث شده که به مراتب طرفدارانی بیش از خودروهایی مانند ۲۰۶ و mvm315 داشته باشد . حتی با وجود تفاوت قیمتی فاحش میان آنها ، چراکه قیمت کمتری دارد و هزینه نگهداری آن و فروش لوازم یدکی آن ارزان تر از سایر خودروهای هم کلاس هاچبک خودش است . اگر به خودرو رسیدگی شود یا تیون شود چه بسا عملکردی حتی بهتر از ۲۰۶ دارد.حال اینکه عده ای میگویند به دلیل گرانتر بودن از مدل های سدان پراید،این خودرو ارزش خرید ندارد .
در هر صورت این خودرو مشکلات و ضعف های بقیه پراید ها را نیز تا حدودی دارد . از جمله : جنس نامرغوب ادوات داخلی ، جنس بد لاستیک های فابریک ، فرم ناخوشایند دستگیره ها ، ریگلاژ نبودن در ها ، مشکلات برقی که گاهی به صورت شانسی گریبان گیر خریداران میشود ، به گوش رسیدن صدای موتور و … .
اما برخی از معایب بخصوص لوازم یدکی و قطعات این خودرو عبارتند از : -پایین بودن کیفیت رنگ متالیک که با کوچک ترین تماسی خش می افتد -عدم رعایت توازن در ارتفاع جلو و عقب که اگر باک بنزین پر باشد سر خودرو بالاتر قرار میگیرد -سرو صدای اضافی از تاقچه عقب -سفت بودن فرمان علی رقم هیدرولیک بودن -روغن ریزی از کاسه نمد ته میلنگ و دور کارتل در مواردی دیده شده است -فضای کم جلوی پای سرنشین عقب -نداشتن مه شکن زیر سپر که حتما باید جداگانه سفارش داده شود -مصرف سوخت زیاد آن که تقریبا برای همه ی خریداران این مشکل وجود دارد .
در کل میتوان گفت سایپا ۱۱۱ برای استفاده داخل شهر گزینه مناسبی است . چرا که شتاب خوبی دارد و طول آن کم است و برای پارک مشکل کمتری دارد . همچنی فروش لوازم یدکی و قطعات آن نسبت به ۲۰۶ و ام وی ام خیلی ارزانتر است . همچنین به دلیل سابقه ی طولانی پراید در ایران و ساده بودن سیستم آن در صورت بروز هر گونه مشکلی اکثر نمایندگی ها سریعا آن را با هزینه ای به نسبت کمتر از دیگر خودرو ها حل خواهند کرد .
در این مقاله قصد داشتیم تا نکاتی را در رابطه با سایپا ۱۱۱ بیان و برخی از مسائل فنی و موارد مربوط به قطعات و لوازم یدکی آن را مورد بحث قرار دهیم . چنانچه به تاریچه ی پراید و اقسام آن علاقه دارید یا میخواهید قصد دارید تا از فروشگاه لوازم یدکی پراید بازدید کنید سایت ما را دنبال کنید .