در مباحث قبل در رابطه با معرفی اقسام پراید به بررسی خصوصیات سایپا ۱۳۱ و همچنین سایپا ۱۱۱ و قطعات و لوازم یدکی آن پرداخیتم . در این باب در این بخش قصد داریم تا مشخصات سایپا ۱۴۱ و قطعات و لوازم یدکی آنرا معرفی و نقد و بررسی کنیم . ما را همراهی کنید .
در سال ۱۳۸۱ شرکت سایپا یک فیس لیف از خودروی پراید ارائه داد و به تولید آزمایشی آن پرداخت . (فیس لیفت : خودرویی که از نظر ظاهری و گاهی به تبع آن از نظر مشخصات فنی با خودروی اصلی متفاوت است ولی روی همان پلتفرم طراحی میشود ، طوری که با دیدن فیس لیف یک خودرو ، اصل آن خودرو تداعی میشود . لازم به ذکر است که فیس لیفت کردن با اسپرت کردن یا تیون کردن متفاوت است) . این فیس لیفت همان سایپا ۱۴۱ بود .
طی طراحی این فیس لیفت ، بیشترین تفاوتی که در مشخصات سایپا ۱۴۱ و قطعات و لوازم یدکی آنها ایجاد شد که با پراید سابق پیدا کرده ، قسمتی از عقب ماشین است .
شیشه عقب خودرو بزرگتر شده و تقریبا تا لبه ی در صندوق عقب آمده است . باز شدن در صندوق عقب و شیشه عقب هنگام دستیابی به فضای صندوق عقب به صورت یکپارچه عمل میکنند . در واقع جهت گیری این طراحی به سمت طراحی یک خودروی لیفت بک (مانند پروتون jen2) بوده و این خودرو شباهت زیادی به خودروهای خانواده لیفت بک دارد اما این خودرو یک سدان شهری کوچک است .
در قسمت جلوی ماشین فرم سپر و چراغ ها همانند پراید صبا بود با این تفاوت که چراغ ها از حالت کدورت درآمده و شفاف شده اند . جلوپنجره خودرو نیز تغییر کرده ولی در بقیه موارد تغییری ایجاد نشده است .
در دو طرف خودرو نیز تغییر محسوسی در ظاهر این خودرو دیده نمیشود . البته مدل زه ها تغییر کرده و به خاطر اینکه فرم عقب ماشین تغییر کرده است ، قسمت مربوط به شیشه های مثلثی عقب ظاهری متفاوت با بقیه پراید ها دارد . لازم به ذکر است که سایپا 141 اولین پرایدی بود که به صورت سفارشی روی آن رینگ های آلومینیومی نصب میکردند .
چراغ عقب تغیبر کرده و کاملا متفاوت با سایر مدل های پراید شده است . فرم داخلی چراغ به صورت خطی است . چراغ ترمز به صورت خطی درآمده که پشت شیشه عقب قرار دارد .
پراید ۱۴۱ ابتدا در مدل lbi تولید میشد و سپس تولید مدل dlx این خودرو آغاز شد . تقریبا پس از سال ۱۳۸۵ دیگر مدل lbi تولید نشد و سایپا تولید مدل dlx را به قصد جایگزینی آن شروع کرد .
مدل lbi به دلیل قدیمی تر بودن بیشتر قطعات و لوازم یدکی آن کره ای بودند . هیچ کدام این مدل ها فرمان هیدرولیک نداشتند و ایربگ نیز در آن زمان بر روی خودرو نصب نمیشد . بر روی هیچکدام از این مدل ها چراغ عیب یاب موتور که روی صفحه آمپر باید باشد وجود نداشت و این ضعفی بود که نسبت به سایر پراید ها داشت .
در مدل dlx از نظر ظاهر خارجی تنها مدل رینگ های آلومینیومی تغییر کرد . چراغ ترمز سوم که در مدل lbi وجود نداشت به آن اضافه شد . البته از تغییرات خارجی این خودرو در مدل جدید آن میتوان به سپر های رنگ شده در جلو و عقب اشاره کرد . در داخل کابین داشبورد تغییر کلی نسبت به مدل قبلی داشته . لازم ب ذکر است داشبورد پراید ۱۴۱ کاملا متفاوت با بقیه مدل های پراید است .در بازکن صندوق عقب نیز به امکانات بغل صندلی راننده اضافه شده است .
از جمله مشخصات سایپا ۱۴۱ و قطعات و لوازم یدکی آن میتوان گفت موتور های مدل lbi از نوع کاربراتی است . در مدل جدید موتور خودرو مجهز به سیستم تنظیم خودکار موتور توسط ECU شده است . تاثیر بسیار زیادی در کنترل دمای موتور دارد و دمای موتور به اندازه ی مدل قبلی بالا نمیرود .این امر باعث میشود که دست خریدار خودرو برای تقوت موتور بازتر باشد .
تغییرات انرژکتوری و سنسوری که در موتور مدل جدید ایجاد شدند باعث کاهش مصرف سوخت و بهبود عملکرد خودرو در سربالایی ها و سرعت های بالا شده است و به تبع همین کم استهلاکی ، هزینه نگهداری آن کمتر است .
پس از سال ۱۳۸۷ مدل های دارای مدل ABS این خودرو تولید شد و تمامی مدل های قبلی فاقد این سیستم بودند .
در راستای پروژه X100 سایپا ، بدنه و ستون های خودرو تقویت شد . در زیر سپرهای جلو عقب ضربه گیر فلزی اضافه شد که باعث افزایش امنیت این خودرو شد . وجود ایربگ برای هر دو سرنشین و سیستم abs الزامی شد . پس از آن با مدل های se , sl , lx , tl و… تولید شد . هم اکنون در مدل se سیستم فرمان هیدرولیک نیز وجود دارد و مدل tl فاقد این سیستم است.
از دیگر ویژگی های سایپا ۱۴۱ و قطعات و لوازم یدکی این خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
– طراحی کاپوت و صندوق عقب و صندلی عقب قابل خوابندن برای فضای بار . – صندوق عقب جادار تر از بقیه پراید ها و مناسب مسافرت میباشد . – فضای داخل کابین نیز کمی جادارتر از بقیه مدل ها به نظر می آید ولی ابعادش همانند بقیه پراید ها است . – عملکرد خوب کولر در ترافیک و سربالایی نسبت به سایر خودرو های هم رده . – نرم بودن سیستم تعلیق به علت سنگین تر بودن . -ایجاد دید بهتر برای راننده به علت بزرگتر بودن شیشه عقب . – خیلی خوب اسپورت میشود و مورد پسند جوانان قرار میگیرد . – از لحاظ کیفیت ساخت تفاوتی با مدل های دیگر ندارد ولی حس متفاوتی نسبت به بقیه به سرنشینان میدهد . – از نظر ایمنی به خاطر شکل خاص بدنه خیلی بهتر از مدل های دیگر پراید است . – از سایر پراید ها سنگین تر بوده و همین باعث نرم کارکردن سبستم تعلیق شده و هنگام سوار شدن حداقل دونفر،خودرو به کف جاده نزدیک تر میشود،این باعث میشود که اصلاحا باد زیر ماشین نیوفته و باعث افزایش ایمنی در سرعت های بالا و عملکرد و شتاب بهتر خودرو میشود . – دو چراغ قرمز پشت خودرو دو جداره هستند یعنی علاوه بر پوسته اصلی یه پوسته پلاستیکی سراسر چراغش هست البته به جز چراغ دنده عقب . -این خودرو رینگ آلومینیومی دارد که بسیار مقاوم است . -موتورش از پراید معمولی بسار قوی تر است (البته بحث مدل های hp+متفاوت است و این چیزی است که اکثر رانندگان این خودرو میگویند ،ولی از لحاظ موتوری کاملا مشابه بقیه پراید ها میباشد ،به غیر از سیستم برق رسانی و دینام) . – صدای کمتری داخل اتاق شنیده میشود . -وجود دو چراغ خطر تعبیه شده در در های جلو که بعد از بازشدن در هشدار دهنده ای عالی برای رانندگان در حال حرکت است (البته بهتر بود برای در های عقب نیز گذاشته میشد) . – کنسول زیباتر از سایر پراید ها .
اما از نواقص این خودرو میتوان گفت که هرچند بی نقص نیست ولی از بقیه مدل های پراید نقوص کمتری در زمینه ی طراحی و لوازم یدکی دارد .
یکی از مشکلاتی که اکثر خریداران از آن ناراضی بودند ، این بود که پس از مدتی عقب خودرو به صدا درمی آمد . درها و شیشه عقب و تخته پشت سر سرنشینان عقب و … که این مشکل قابل حل بوده و دلیل بر نادیده گرفتن مزایای دیگر آن نیست .
این مشکل با تعویض تخته پشت سری فابریک با یک تخته بهتر و چسباندن موکت به بالا و پایین آن و اضافه کردن ضربه گیر بین درزهای چراغ ها و صندوق قابل حل است و خرج زیادی هم ندارد . البته با اگر پیچ های داخل در را تعویض کرده و آنها را ریگلاژ کنید بسیار عالی خواهد شد .
مشکل دیگری که تعداد معدودی از خریداران از آن ناراضی هستند ، نفوذ آب از عقب خودرو به داخل آن است که البته این مشکل پراید های قدیمی نیز بوده . این ایراد با تعویض نوار لاستیکی دور در صندوق کاملا حل خواهد شد .
یکی دیگر از کمبود های این خودرو ، نداشتن برف پاک کن شیشه عقب است که کمبود آن شدیدا احساس میشود .
مشکلات ظاهری در قطعات و فنی در لوازم یدکی آن طی پروژه x100 برطرف شده و بهبود یافته اند . طی این پروژه دیگر خبری از سپرهای رنگ شده که پراید ۱۴۱ را با بقیه مدل ها متمایز میکرد نیست . این تغییر از نظر ظاهری منفی بوده ولی باعث میشود تا عمر سپر ها افزایش یابد .
از تغییرات دیگری که میتوان طی این پروژه به آن اشاره کرد تغییر جلو پنجره و انتقال چراغ های راهنما از روی سپر جلو به داخل چراغ ها است . جای راهنما ها روی سپر خالی است و میتوان در آنجا مه شکن یا چراغ های لیزری قرار داد .
به عنوان یکی از مشکلات این خودرو میتوان گفت که بنگاه ها علاقه ی چندانی به خرید و فروش آن ندارند و در اصطلاح میگویند پراید ۱۴۱ در شناسنامه خریدار میماند . حتی مدل هایی که پس از پروژه x100 تولید شدند فروش خوبی در بازار دست دو فروشی ندارند . این امر مربوط میشود به سابقه ذهنی مردم از این ماشین در سال های ۸۱ و ۸۲ که به واقع بدترین خودرویی بود که سایپا در آن سال ها تولید میکرد .
ولی پس از آن روند تولید لوازم یدکی و قطعات یدکی این خودرو بهبود بخشیده شد . بنابراین خودروهایی با کیفیت بهتر و حتی با عملکرد بهتر نسبت به اقسام دیگر پراید تولید شد .
در این مقاله سعی شد تا مشخصات فنی سایپا ۱۴۱ بررسی و نقد شود . در صورتی که به مطالب بیشتری در زمینه ی خودروی پراید و انواع آن و یا فروش لوزام یدکی پراید هستید ما را در سایتمان همراهی کنید .
مطالبتون خیلی عالی بود ممنون.
خیلی مفید بود به دردم خورد مرسی.
مرسی از اطلاعاتتون.چنتا سوال داشتم میخواستم ببینم امکانش هست جواب بدین